از دست‌گیری می‌پرسند: من به اتهام اجتماع و تبانی و فعالیت تبلیغی علیه نظام و توهین به رهبری مجموعا به هفت سال حبس محکوم شده‌ام. شنیده‌ام که طبق قانون مجازات جدید میتوانم زودتر درخواست آزادی کنم لطفا راهنمایی کنید

پاسخ دستگیری:
درباره دو احتمال عفو و آزادی مشروط پیش از این توضیح داده‌ایم. به طور خلاصه می‌توان گفت با توجه به محکومیت‌تان به هفت سال حبس، پس از گذشت یک سوم از زمان محکومیت‌تان (دو سال و چهار ماه) می‌توانید برای آزادی مشروط درخواست کنید. البته در مورد محکومان دادگاه انقلاب در رابطه با جرایم موسوم به جرایم امنیتی امکان موافقت با درخواست عفو یا آزادی مشروط زیاد نیست و در بسیاری موارد با آن موافقت نمی‌شود. با این حال امکان این است که باید در نظر داشته باشید. به علاوه می‌توانید با ارائه درخواست به کمیسیون عفو، درخواست عفو کنید.
اما تغییری که در قانون جدید مجازات اسلامی در رابطه با تعدد جرایم صورت گرفته است نیز می‌تواند در مورد پرونده شما مورد توجه قرار گیرد. مطابق ماده ۱۳۴ قانون جدید: «در جرائم موجب تعزیر هرگاه جرائم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرائم حداکثر مجازات مقرر را حکم می‌کند و هرگاه جرائم ارتکابی بیش از سه جرم باشد، مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به این‌که از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند، تعیین می‌کند. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود، مجازات اشد بعدی اجراء می‌گردد…».
بنابراین در صورتی که این ماده در مورد شما اعمال شود، با توجه به این‌که جرایمی که به آن محکوم شده‌اید بیش از سه مورد نیست، دادگاه باید حداکثر مجازات را برای هر یک از آن جرایم تعیین کند ولی از بین آن‌ها فقط شدیدترین مجازات قابل اجرا است. برای پاسخ دقیق‌تر احتیاج است بدانیم میزان محکومیت شما به تفکیک جرایم به چه صورت است. برای هر یک از این جرایم به چند سال زندان محکوم شده‌اید؟

س. برای اجتماع و تبانی بر ضد امنیت ملی به ۵ سال، برای فعالیت تبلیغی به یک سال، و برای توهین به رهبری به یک سال.
دستگیری: شدیدترین جرم در میان جرایمی که به آن محکوم شده‌اید جرم اجتماع و تبانی است و با توجه به توضیح شما مشخص است که دادگاه حداکثر مجازات یعنی پنج سال را مورد حکم قرار داده است. بنابراین مطابق ماده ۱۳۴ قانون جدید تنها این مجازات در مورد شما قابل اجرا است و شما پس از پنج سال باید از زندان آزاد شوید.
با این حال مراجع قضایی تاکنون در بسیاری از موارد در رابطه با محکومان دادگاه‌های انقلاب و جرایم به اصطلاح امنیتی از اجرای این ماده خودداری کرده‌اند. آن‌ها به خصوص این ماده را درباره افرادی که حکم آن‌ها قبل از تصویب قانون جدید مجازات اسلامی (۱۳۹۲) صادر شده است به ندرت اجرا می‌کنند.
اما در مورد شما همان‌طور که در بالا گفته شد، اجرای قانون جدید موجب کاسته شدن از محکومیت نهایی شما می‌شود و اصطلاحا قانون جدید به حال شما «مساعدتر» است. مطابق ماده ۱۰ قانون جدید مجازات اسلامی در این‌گونه موارد قانون جدید باید عطف به ماسبق شود. یعنی حتی اگر حکم محکومیت شما قبل از سال ۱۳۹۲ صادر شده است، اکنون باید با اعمال ماده ۱۳۴ تنها حکم پنج سال زندان درباره شما اجرا شود.
در صورتی که مقامات قضایی درخواست اجرای ماده ۱۳۴ را نپذیرند و پس از پنج سال شما را آزاد نکنند مرتکب تخلف انتظامی شده‌اند و زندانی‌ماندن شما در حکم حبس خودسرانه و غیر قانونی است. در این صورت می‌توانید از آن‌ها در دادسرای انتظامی قضات شکایت کنید. البته باید توجه داشت در این صورت نیز امید زیادی به رسیدگی بی طرفانه و مستقل دستگاه قضایی وجود ندارد. با این حال این شکایت‌ها می‌تواند راه را برای تغییر رویه‌های غیر قانونی و پاسخگو‌کردن افراد ناقض قانون هموار سازد.

توضیح ۱: برخی جزئیات این سوال با هدف حفاظت از هویت فرد سوال‌کننده حذف یا تغییر داده شده است.
توضیح ۲: ما هم اذعان داریم که وجود مقررات مختلف و تصریح به حقوق افراد در قوانین به معنای احترام به آن‌ها در عمل از سوی مراجع امنیتی، انتظامی، قضایی و غیره نیست. این حقوق و الزامات قانونی در بسیاری موارد، از جمله در مورد فعالان سیاسی و متهمان به جرایم امنیتی، از سوی مراجع مزبور آشکارا نقض می‌شوند و مرجع مستقلی برای دادخواهی وجود ندارد. با این حال معتقدیم آگاهی افراد از حقوق قانونی و انسانیشان و پافشاری بر این حقوق و طرح شکایت در مراجع مختلف نظارتی میتواند در پاسخگو کردن و تغییر شیوه های غیرقانونی و پاسخگو کردن متخلفان مؤثر باشد.
توضیح ۳: توجه داشته باشید که شرایط هر پرونده متفاوت است و مشاوره حقوقی باید به طور موردی و با توجه به شرایط خاص هر پرونده ارائه شود. در صورت نیاز به مشاوره اختصاصی درباره پرونده خودتان می‌توانید با مشاوران ما تماس بگیرید.

کانال تلگرام دست‌گیری را دنبال کنید:
https://telegram.me/Dastgirii