از دست‌گیری می‌پرسند: من به اتهام اجتماع و تبانی علیه نظام محکوم به پنج سال زندان شده‌ام و هم‌اکنون در حال گذراندن دوران حبس خود هستم. آیا هیچ امکانی وجود دارد که زودتر آزاد شوم؟

پاسخ دست‌گیری
به جز مواردی که ممکن است حکم محکومیت زندانیان در نتیجه اعتراض به آراء نقض شود و از زندان آزاد شوند، امکان آزادی پیش از موعد در برخی موارد دیگر نیز وجود دارد. دو مورد اصلی که می‌تواند در مورد شما مورد بررسی قرار گیرد عبارتند از امکان عفو و آزادی مشروط.
مطابق قانون هر فرد محکومی‌می‌تواند با ارائه درخواست به کمیسیون عفو، تخفیف و تبدیل مجازات درخواست عفو کند. کمیسیون عفو درخواست‌های رسیده را به همراه مدارک و سوابق پرونده افراد بررسی می‌کند و به شرایط خاص پرونده مانند سن محکوم، تابعیت، شغل، سواد، تأهل، تعداد فرزندان، وضعیت اجتماعی، اخلاقی، جسمانی و معیشتی محکوم‌ و خانواده وی، پیشینه کیفری، نوع جرم ارتکابی و مجازات مورد حکم و همین‌طور میزان باقی‌مانده از مجازات حبس توجه می‌کند.
در صورتی که نظر کمیسیون بر عفو یا تخفیف مجازات باشد، مراتب را برای دفتر رئیس قوه قضاییه جهت قرار دادن در لیست عفو ارسال می‌کند. در مناسبت‌های مختلف مثل ولادت‌ها و اعیاد مذهبی فهرست افرادی که مورد عفو رهبر قرار گرفته‌اند اعلام می‌شود و تمام یا بخشی از محکومیت این افراد بخشیده می‌شود.
البته ماده ۲۵ آیین‌نامه کمیسیون عفو و بخشودگی برخی جرایم را از شمول عفو مستثنی کرده است، از جمله قاچاق حرفه‌ای مواد مخدر، جرایم مشمول قصاص، سرقت مسلحانه، تجاوز به عنف و مصادیق مهم جرایمی‌ از قبیل جاسوسی، محاربه، قاچاق سلاح و مهمات، اختلاس، ارتشاء و آدم‌ربایی.
بنابراین با توجه به این‌که موضوع اتهام شما شامل این موارد نمی‌شود، می‌توانید درخواست عفو خود را ارائه کنید.

ازدست‌گیری می‌پرسند:
تمایلی به ارائه درخواست عفو از رهبر ندارم.
پاسخ دست‌گیری:
قطعا این تصمیم شخصی شما است. با این حال بد نیست بدانید که علاوه بر خود محکوم اعضای خانواده و بستگان فرد هم می‌توانند این درخواست را مطرح کنند. بنابراین ممکن است موافقت کنید که اعضای خانواده شما این درخواست را ارائه کنند.
راه دیگر، درخواست آزادی مشروط است که در صلاحیت دادگاه صادرکننده حکم شما قرار دارد. مطابق ماده ۵۸ قانون جدید مجازات اسلامی، افرادی که به حبس بیش از ۱۰ سال محکوم شده‌اند پس از تحمل نصف مدت محکومیت خود و سایر افراد پس از تحمل یك‌سوم مدت مجازات می‌توانند درخواست آزادی مشروط کنند.
با این حال صدور حکم آزادی مشروط نیازمند پیشنهاد از سوی دادستان یا قاضی اجرای احكام است و طبق قانون منوط به شرایطی از جمله تایید حسن اخلاق و رفتار محكوم در مدت اجرای مجازات از سوی مقامات زندان است.
در صورت موافقت دادگاه با آزادی مشروط، مدت آزادی مشروط بین یك‌ تا پنج سال تعیین خواهد شد. در مدت آزادی مشروط اگر فرد مرتکب یكی از جرائم عمدی موجب حد، قصاص، دیه یا تعزیر تا درجه هفت شود، علاوه بر مجازات جرم جدید، مدت باقیمانده محكومیت قبلی وی نیز به اجرا در می‌آید، در غیر این صورت آزادی او قطعی می‌شود.
بنابراین در مورد شما، با توجه به محکومیتتان به پنج سال حبس، پس از گذشت یک سال و هشت ماه از زمان حبس می‌توانید برای آزادی مشروط درخواست کنید. البته در مورد محکومان دادگاه انقلاب در رابطه با جرایم موسوم به جرایم امنیتی امکان موافقت با درخواست عفو یا آزادی مشروط زیاد نیست و در بسیاری موارد با آن موافقت نمی‌شود. با این حال توصیه می‌کنیم حتما این امکان را در نظر داشته باشید.
توضیح ۱: برخی جزئیات این سوال با هدف حفاظت از هویت فرد سوال‌کننده حذف یا تغییر داده شده است.
توضیح ۲: ما هم اذعان داریم که وجود مقررات مختلف و تصریح به حقوق افراد در قوانین به معنای احترام به آن‌ها در عمل از سوی مراجع امنیتی، انتظامی، قضایی و غیره نیست. این حقوق و الزامات قانونی در بسیاری موارد، از جمله در مورد فعالان سیاسی و متهمان به جرایم امنیتی، از سوی مراجع مزبور آشکارا نقض می‌شوند و مرجع مستقلی برای دادخواهی وجود ندارد. با این حال معتقدیم آگاهی افراد از حقوق قانونی و انسانی‌شان و پافشاری بر این حقوق و طرح شکایت در مراجع مختلف نظارتی می‌تواند در پاسخگو کردن و تغییر شیوه‌های غیرقانونی و پاسخگو کردن متخلفان مؤثر باشد.
توضیح ۳: توجه داشته باشید که شرایط هر پرونده متفاوت است و مشاوره حقوقی باید به طور موردی و با توجه به شرایط خاص هر پرونده ارائه شود. در صورت نیاز به مشاوره اختصاصی درباره پرونده خودتان می‌توانید با مشاوران ما تماس بگیرید.
کانال تلگرام دست‌گیری را دنبال کنید
https://telegram.me/Dastgirii