از دستگیری میپرسند:
من در زمان بازجویی از سوی بازجویان مورد ضرب و شتم قرار گرفتم و به مهرههای کمر من در اثر ضربه بازجو آسیب جدی وارد شد به نحوی که تا همین حالا از این مشکل رنج میبرم و علیرغم مراحل مختلف درمانی و مراجعه به پزشکان مختلف هنوز مشکلم حل نشده است. چه پیگیری حقوقی میتوانم انجام بدهم؟
پاسخ دستگیری:
مطابق قوانین ایران از جمله اصل سی و هشتم قانون اساسی، بازداشت و بازجویی از افراد باید بر اساس دستور قضایی و با رعایت حقوق متهمان صورت گیرد٬ به کارگیری هر نوع شکنجه و آزار بدنی برای گرفتن اقرار ممنوع است و فرد متخلف قابل پیگرد قانونی است.
بر همین مبنا طبق ماده ۵۷۸ قانون مجازات اسلامی «هر یک از مستخدمین و مأمورین قضایی یا غیر قضایی دولتی برای این که متهمی را مجبور به اقرار کند او را اذیت و آزار بدنی نماید علاوه بر قصاص یا پرداخت دیه حسب مورد به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم میگردد…»
در قانون احترام به آزادیهای مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب سال ۱۳۸۲ نیز تصریح شده است که هرگونه شکنجه متهم به منظور اخذ اقرار و یا اجبار او به امور دیگر ممنوع بوده و اقرارهای اخذشده با شکنجه و اجبار از نظر قانونی فاقد ارزش است. همچنین تاکید شده است که تحقیقات و بازجوییها، باید مبتنی بر اصول و شیوههای علمیقانونی و آموزشهای قبلی و نظارت لازم صورت گیرد و با کسانی که این مقررات را نادیده گرفته و در اجرای وظایف خود به روشهای خلاف آن متوسل شدهاند، براساس قانون برخورد جدی صورت گیرد.
بنابراین مطابق قوانین فوق میتوانید از بازجوی خود به دلیل ضرب و شتم و آسیب بدنی که به شما وارد شده است شکایت کنید. البته تردیدی نیست که ذکر این موارد در قانون به معنای احترام به آنها و اجرا شدن آنها توسط مقامات امنیتی یا قضایی نیست. علیرغم وجود این قوانین بسیاری از افراد در زمان بازجویی مورد ضرب و شتم و انواع رفتارهای تحقیرآمیز و شکنجههای جسمی و روحی قرار میگیرند و شکایت از آنها نیز به جایی نمیرسد.
یکی از دلایل این مساله این است که معمولا بازجویان سعی میکنند طوری عمل کنند که آثار اقدامات آنها باقی نماند. در مورد شما در صورتی که به پزشکی قانونی مراجعه کرده و آسیب جسمی شما تایید شود دلیل معتبری در دست خواهید داشت تا علیه بازجوی خود شکایت کنید.
توضیح ۱: برخی جزئیات این سوال با هدف حفاظت از هویت فرد سوالکننده حذف یا تغییر داده شده است.
توضیح ۲: ما هم اذعان داریم که وجود مقررات مختلف و تصریح به حقوق افراد در قوانین به معنای احترام به آنها در عمل از سوی مراجع امنیتی، انتظامی، قضایی و غیره نیست. این حقوق و الزامات قانونی در بسیاری موارد، از جمله در مورد فعالان سیاسی و متهمان به جرایم امنیتی، از سوی مراجع مزبور آشکارا نقض می شوند و مرجع مستقلی برای دادخواهی وجود ندارد. با این حال معتقدیم آگاهی افراد از حقوق قانونی و انسانیشان و پافشاری بر این حقوق و طرح شکایت در مراجع مختلف نظارتی میتواند در پاسخگو کردن و تغییر شیوههای غیر قانونی و پاسخگو کردن متخلفان مؤثر باشد.
توضیح ۳: توجه داشته باشید که شرایط هر پرونده متفاوت است و مشاوره حقوقی باید به طور موردی و با توجه به شرایط خاص هر پرونده ارائه شود. در صورت نیاز به مشاوره اختصاصی درباره پرونده خودتان میتوانید با مشاوران ما تماس بگیرید.
کانال تلگرام دستگیری را دنبال کنید
https://telegram.me/Dastgirii